Welkom! Kaptein gebruikt functionele en analytische cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om u zo een optimale gebruikerservaring te bieden op onze website. Als u doorgaat op onze website stemt u in met het gebruik hiervan. 

T. (+) 31 251 66 48 00     F. (+) 31 251 66 48 10     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 robot versus mens

Robot versus Mens bij Kaptein

Vroeger keerden de meesterrijpers alle kazen met de hand. Tegenwoordig is dat wel anders! Bij Kaptein doen we dat met een robot. Maar gaan robots dan de mens vervangen?

 

We sparen graag de rug van onze collega’s. Het keren van de kazen is dus geautomatiseerd. De boxen met daarop de kazen worden naar de kaaswasserette gebracht. Hier gebeurt het allemaal: de kaas wordt opgepakt, gekeerd, geborsteld en voorzien van een nieuwe laag coating. In de tussentijd worden ook de platen waarop de kazen liggen gewassen, geborsteld en gedroogd.

 Wordt de meesterrijper dan overbodig? Zeker niet: Jarenlange ervaring (bij ons zelfs 40 jaar!) zorgt ervoor dat onze meesterrijpers Martien en Gerard precies weten wat goed is voor de kaas. Bij binnenkomst gaat de kaas door de handen van de kaasmeesters. Zorgvuldig bekijken, bevoelen en proeven zij de kaas: iets wat een robot niet kan. Met een kaasboor nemen zij een klein monster van de kaas. Martin en Gerard beoordelen op vorm, korstvorming, randen, consistentie, doorsnede, smaak en vocht.

 Waar we lichamelijke slijtage van onze collega’s kunnen voorkomen doen we dat dus met robots, maar menselijke zintuigen zijn en blijven onmisbaar!