Welkom! Kaptein gebruikt functionele en analytische cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om u zo een optimale gebruikerservaring te bieden op onze website. Als u doorgaat op onze website stemt u in met het gebruik hiervan. 

T. (+) 31 251 66 48 00     F. (+) 31 251 66 48 10     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

boter koeien

Extreem prijsniveau voor boter en kaas!

Misschien is het al opgevallen: de prijzen van roomboter en kaas zijn afgelopen tijd flink gestegen!

Hoe komt dit nu precies?

Uiteenlopende redenen liggen ten grondslag aan de huidige schaarste. De hoofdreden: wereldwijd is er een enorm tekort aan melk. De belangrijkste gebieden van de wereld die de meeste melk leveren (Oceanië, USA en Europa) staan droog. Er is veel minder melkopbrengst dan vorige jaren. Dit heeft weer gevolgen voor het soort product dat met de melk geproduceerd wordt.

De zuivelproducerende bedrijven wereldwijd gaan dus met de beschikbare melk producten produceren waar ze het meeste rendement uit kunnen halen, dit heet valoriseren. En wat blijkt: Roomboter en kaas valoriseert eenvoudigweg het minste!

Ook de door de EG opgelegde fosfaatwet helpt hier niet aan mee. De Nederlandse boeren moeten de veestapel in 2017 met ongeveer 8% inkrimpen om aan de Europese wetgeving te voldoen.

In de afgelopen twee weken is hierdoor een duidelijke prijsescalatie zichtbaar waarbij de huidige markttekorten vertaald zijn naar niet eerder bereikte extreme prijsniveaus. Maar prijs is eigenlijk niet belangrijk meer. Voor veel bedrijven die niet ingedekt zijn is het geen kwestie van prijs meer, maar nu een kwestie van beschikbaarheid……….